CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, April 30, 2009

Pengorbanan seorang ibu dan kakak

kasih seorang ibu..wpun jauh beribu batu...tp 'kakak' tetap di hati Mama

Baru tulis title...tp air mata dah mula bergenang...dan satu demi satu menitis membasahi pipi....Ya Allah...aku redha dah pasrah di atas segala ketentuan dah qada dan qadarMu....dah inilah nama nyer sebuah pengorbanan yg perlu aku lakukan demi sebuah kehidupan yg lebih selesa..bkn utk aku seorang...tp utk anak2 aku malah utk seisi keluarga ku juga...:)

Pagi 28/4/09..tepat jam 8.30pg..di waktu aku sibuk menyiapkan juadah sarapan pg utk kwn2 aku..kerna pada pg tu aku jemput huda bersama umi ngan abah serta jiran terdekat sarapan di rmh ku...menu biasa saje..mee rebus bersama kuih muih...tetiba hp ku berdering...suspen gak sbb tgk no msia....tak prasan plak tu no adik aku si nor....tetiba hati ku mula berdetik...rasa tak sedap hati bertambah bila jwb call dgr suara "kak ita..nor nie...mak srh k.ita tpon hp mak sekarang"....aku yg dlm dok kalut memasak tu..terus tipon mak aku....dgr jer getar suara mak bagi salam..aku dah rasa lain mcm...mak kata.."ita...kakak baru call mak...dia jatuh kt skolah...skrg ustazah bwk dia ke hospital puteri specialist...kata nyer patah pinggang ke retak tulang pinggang ke mcm tu la..mak tak tau sgt sbb kakak call mak tergesa2...ita cuba call dia....mak dah kt kl nie...tp wan dah dlm perjalanan ke hospital".....aku terus terkedu...hanya ungkapan Ya Allah...MasyaAllah jer yg kuar dari dari bibir ku....habis jer mak ckp...aku terus dail hp nina...tp tak dpt...lebih 10x aku dail..masih juga tak dpt...nak ckp kt Mr.Rashid...dia baru jer masuk tdo...sbb dia keje mlm tadi...dah dekat nak subuh baru balik...tak sampai hati nak britahu dia berita yg mengejutkan nie....dan aku cuba kawal diri agar tidak panik....
gambar thn 2007..nina bersama alyea...

Aku cuba plak call warden asrama...ustazah zuraidah...pun sama...talian tak aktif....huhhhh...apa harus aku buat nie....terus teringat utk call pejabat skolah....dan bila aku tanyakan pada staff pejabat..dia kata mmg ada dpt berita pelajar form 2 ada jatuh tp tak tau keadaan mcmana....dan staff tu bagi aku no hp ustazah yg bwk anak aku ke hospital. Tanpa berlengah..aku terus call ustazah nie..nama nyer ustazah rosmawati...alhamdulillah...talian berjawab....dan aku dgn tak sabar nyer terus terjah ngan bermacam2 soalan bertanyakan keadaan anak sulung ku 'Nina'....ustazah rosmawati kata nina jatuh masa waktu pendidikan jasmani...main netball......dah bwk ke klinik sblm ke hospital pakar..doktor kata tak mgkn terseliuh..dia suspek tulang pinggul nina retak ataupun patah....Ya Allah...bertambah takut aku bila dgr ustazah ckp mcm tu...terus aku tanya...nina bleh jalan tak...ustazah kata..boleh..tp perlahan...tp tak bleh pusing badan...aku agak lega bila dia kata nina masih boleh berjalan wpun perlahan..dan hati kecik ku berkata...tulang pinggul nina tak retak ataupun patah...kerana kalo retak atau patah..pasti nina dah tak bleh bgn....apatah lagi dpt berjalan...utk menyedapkan hati aku...aku kata mgkn terseliuh...tp ustazah kata...doktor klinik kata tak mgkn terseliuh....aduhaiiii...tp hati kecil ku kuat mengatakan bahawa tulang anak aku tak patah. Ustazah kata skrg tgh tunggu giliran utk x-ray...pepahal..kita tunggu keputusan dari x-ray tersebut.

Aku mintak kebenaran ustazah utk bercakap dgn nina sekejap...bertanyakan keadaan dia...alhamdulillah..suara dia kedegaran seperti biasa...mgkn dia tak nak bagi aku risau..aku tau..anak aku seorang yg kuat semangat...berdikari...malah dia kata..."mama jgn risau..nnt kita tunggu ujian x-ray dulu"..aku pesan kt dia..sms aku bila dah dpt keputusan x-ray. Selepas call ustazah..aku call plak ayah aku..yg ku panggil 'Wan'....tp tak berjawab la plak....aku pun malas nak call dia byk kali...sbb tak nak bagi dia bertambah kalut..tambahan dia sorang jer kt rmh...mak aku dah kt kl....tentu hati seorang tua tu pun tak keruan bila dapat tau cucu nyer ditimpa kemalangan....

Aku call mak aku smula..britahu keadaan nina..dan minta mak aku terus hubungi ustazah utk dptkan perkembangan selanjut nyer. Sejam kemudian..aku call ustazah tu smula..alhamdulillah...keputusan x-ray menyatakan tulang pinggul nina tak retak maupun patah..tp urat nyer terseliuh..dan tulang nyer bengkok sedikit...doktor mintak nina berehat dari sebarang aktiviti selama 3 bulan dan hadkan segala pergerakan....dan harus teruskan x-ray setahun sekali utk lihat perkembangan tulang yg bengkok tu..kalo bertambah bengkok..kemungkinan terpaksa di bedah....Ya Allah...semoga Kau lindungi anak aku dan pulihkan la dia secepat mgkn.

Masa aku mula2 dpt berita tu..dlm kepala aku dah terpikir akan pulang segera ke msia...tp anak2 aku dah nak final exam...serba salah aku dibuat nyer...tambahan plak..bkn nyer aku dpt pulang dgn segera..kena antar pasport ke riyadh utk exit re-entry visa....nak kena booking flight tiket lg...huhhh..pening aku memikirkan nyer...dlm pada tu aku tak putus2 berdoa semoga sume nyer selamat dan tak seteruk seperti yg disangka dan alhamdulillah...Allah mendengar doa seorang ibu yg sentiasa mengharapkan yg terbaik bagi anak2 nyer....dan aku amat bersyukur pada Mu kerana Kau masih lindungi anakku...alhamdulillah.

Tentu kwn2 sume tertanya..kenapa mak aku berada di kl..sedangkan ayah aku tak ikut sama....hari ini...1/5/09..adik aku 'NOR' bakal menamatkan zaman dara nyer dan memasuki alam rmhtangga. Ayah aku menyusul kemudian kerana mak aku ke kl seminggu lebih awal...dan ayah aku plan ke kl hari khamis 30/4/09 bersama2 dgn nina.Bersyukur akhir nyer Nor dpt bersatu bersama pilihan hati nyer setelah 8thn menyulam kasih....lama kan...8 thn tuuu...dan dlm masa tu bermacam2 dugaan dah mereka tempuhi. Dan aku sebagai kakak...rasa amat sedih kerana tak dpt bersama meraikan hari bahagia adik aku...dan inilah pengorbanan yg harus aku hadapi bila tinggal berjauhan beribu batu dari keluarga....apakan daya aku...hati nie bagai dipanggil utk pulang....tp bila pikirkan anak2 aku blm lg cuti skolah...dan adik aku pun tak dpt nak tunda tarikh pernikahan dia...maka aku redha di atas segala ketentuanNya. Dari jauh aku doakan semoga kalian bahagia dah layarilah bahtera perkawinan ini dgn penuh kesabaran...saling mempercayai dan saling hormat menghormati...itu lah kunci kebahagiaan rmhtangga.

InsyaAllah...akhir bulan jun nnt aku akan balik ke msia...dan masa tu akan aku adakan majlis doa selamat utk nor dan amirul. Mlm nie mak aku adakan kenduri doa selamat di rmh adik aku 'Yani' seblm nor dinikahkan esok ptg selepas asar...dan majlis resepsi nyer diadakan pada hari sabtu bertempat di tmn tasik permaisuri..tempat erra fazira ngan yusri kawin dulu....owhhh...rugi nyer aku tak dpt tgk adik aku sanding kt situ...garden wedding bertemakan putih pink lagikkkk....takpelah...dpt tgk gambar pun jadik lahhhhh.....nnt bila dah dpt picture wedding diaorg...akan aku post entry kt sini.

Buat kawan2 sume...doakan agar anak aku 'Nina' cepat sembuh...tadi aku sms..dia baru sampai kl...risau gak dia terpaksa tempuh perjalanan yg melebihi 4jam ke kl...tanya gak dia sakit tak dok lama2 dlm kete..dia kata sakit jugak...baru sampai..jejak jer tanah..rasa mcm nak terus baring ke bumi...sakit sgt kata nyer....sian anak aku. Dan mereka yg telah bergelar 'ibu' dan 'kakak' sajer akan tau bagaimana perasaan aku ketika ini. Dan aku berdoa semoga anak dan adik aku sentiasa berada di bwh keredhaan Nya. Amin.

8 comments:

Lotfi Lokman a.k.a kamitaken said...

ya Allah.. terkejut baca blog nih. insya allah kak, pi dan family akan doakan utk nina semoga sembuh dan tak ada apa2 musibah.. insya allah..

allahuma ashfi, anta shaafin, la shifa'an illa shifaauka, shifa'an la yughadiru saqman.. amin

sampaikan salam dari kami disini..

diri ini.... said...

aduhai...sedey plak bace entry kak ita kali ni...

Linda Abdullah said...

Semoga Nina sihat.. Insya'allah tak ada apa-apa tu.. kene banyak rehat dan kurangkan aktiviti.. biasa nya untuk stable kan spinal cord mereka akan pakai macam splin tu support..

Member saya pernah juga kene nie, panjat pokok mangga kat asrama then jatuh dari pokok, mula-mula tu memang tak boleh jalan, buat x-ray ada disk vertebra yang bengkok, tapi bila dh buat physio dan support dengan splin dan elok dah..

Linda doakan semoga Nina cepat sembuh..sabar lah kak eita..

kaamyl fauzi said...

salam auntie.. syafakillah utk nina.. seriau dah dgr cerita org jatuh ni.. kakak pun sampai sekarang tak baik2 lagi.. apepun insyaAllah kita doakan nina cepat sembuh..ameen..

alfi mabrook utk mempelai jugak! moga p'kahwinan ni diberkati hingga ke anak cucu~ huhu dah lama x makan kenduri.. melepas la pulak :P

NaD said...

tq kak ita.. nina dah ok dah..

AinZa said...

sedih baca ni~

Mummy HS said...

salam kak eita,
dah lama nak komen, asyik terlupa..
mcm mana anak akak skrg? dah ok?
harapnya semuanya dipermudahkan utk akak sekeluarga.

eita_tks said...

Mummy HS: wsalam...alhamdulillah..nina dah ok..sakit2 tu masih ada..seminggu sekali mak akak urut dia...terima kasih atas doa kwn2 sume...insyaallah...she will recover soon.